Dit is waarom alpaca wol zo warm is

Alpaca wol is sinds de laatste jaren geliefd bij een zeer groot publiek en daar staan wij niet van te kijken. Zo is het geschikt voor de gevoelige huid, heerlijk zacht om direct bij weg te dromen, het houdt je koel in de zomer en warm in de winter. En om wat meer informatie over dit laatste feitje te geven, leggen we in dit blog uit wat de voornaamste redenen zijn waarom alpaca wol warmer is dan de meeste wolsoorten.

Alpaca wol is warmer dan schapenwol 

Wist je dat alpaca wol tot wel 7x warmer kan zijn dan schapenwol? Hoewel het vaker voorkomt dat kleding gemaakt is van schapenwol – veelal door de lagere productiekosten – is het zo dat je met alpaca wol makkelijker warm blijft dan met schapenwol. Dit komt voornamelijk door de structuur van vezels. Die zijn bij alpaca wol namelijk hol, waardoor er meer lucht toegelaten wordt. En lucht is een hele goede manier van isoleren, waardoor alpaca wol van nature warmer is dan schapenwol (en andere soorten wol). Om die reden is je sjaal van alpaca wol comfortabel om te dragen in alle seizoenen.

De afwezigheid van lanoline 

Het feit dat alpaca-vezels minder lanoline bevatten is ook een belangrijke reden waarom alpaca wol je goed warm houdt. Lanoline heeft namelijk waterafstotende eigenschappen, wat soms de isolerende eigenschappen in de weg staat. Conclusie hiervan is dat de stof je daardoor minder warm houdt. 

Dunnere vezels zorgen voor een warmer gevoel 

Ook een belangrijke reden waarom alpaca wol je heerlijk warm houdt, is de dikte van de vezels. Bij alpaca wol zijn die namelijk vrij dun ten opzichte van andere wolsoorten. Hoe dunner de vezel, hoe dichter je op elkaar kunt naaien. En doordat het wat dichter op elkaar is gestikt, kan er minder lucht doorgelaten worden wat uiteindelijk resulteert in – je raadt het al – een warmer gevoel. 

Hoewel er nog wel wat redenen te benoemen zijn waarom alpaca wol je zo warm houdt (en juist koel wanneer het warm is), zijn dit toch wel de voornaamste. Heb je het snel koud? Dan heb je nu nog een reden om voor alpaca wol te kiezen en zelf het verschil te merken. 

Alpaca Loca is een duurzaam kledingmerk dat kwalitatieve producten van alpaca wol verkoopt, gemaakt door een hechte community van wolwevers in Ecuador. Om terug te geven wordt er regelmatig een donatie gedaan aan belangrijke initiatieven, bijvoorbeeld aan de Tandana Foundation in Ecuador.

Winkelmand

Log in / Registreer